szakács

  

Szakképesítések adatai 

A szakképesítés Országos Képzési Jegyzék szerinti azonosító száma: 34 811 04 

Szakképesítés megnevezése: Szakács 

Képzési idő: 3 év 

 

 

 

A képzés megkezdésének feltétele: alapfokú iskolai végzettség (8 általános) 

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek 

Pályaalkalmassági követelmények: – 

Elméleti képzési idő aránya: 30% 

Gyakorlati képzési idő aránya: 70% 

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) 

 

FEOR száma: 5134

FEOR megnevezése: Szakács

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)   

1. Diétás szakács   

2. Étkezdei szakács   

3. Grill szakács   

4. Gyermekélelmezési szakács   

5. Hajószakács   

6. Hidegkonyhai szakács   

7. Közétkeztetési szakács   

8. Melegkonyhai szakács   

9. Pizzakészítő szakács   

10. Segédszakács  

 

 A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: 

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek 

számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben, háztartásokban. 

A szakképesítéssel rendelkező képes: 

- étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani 

- az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni 

- felmérni a meglévő készletek mennyiségét 

- rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni 

- előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket 

- nyersanyagokat előkészíteni 

- különféle ételeket készíteni 

- az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni 

- különleges ételkészítési technikákat alkalmazni 

- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani 

- nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni 

- technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni