vendéglátásszervező-vendéglős

 

Szakképesítések adatai 

A szakképesítés Országos Képzési Jegyzék szerinti azonosító száma: 54 811 01 

Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglős 

Képzési idő: 2 év 

 

A képzés megkezdésének feltétele: érettségi végzettség 

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek 

Pályaalkalmassági követelmények: – 

Elméleti képzési idő aránya: 40% 

Gyakorlati képzési idő aránya: 60% 

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) 

 

FEOR száma: 1332  FEOR megnevezése: Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)   

1. Bárvezető   

2. Cukrászdavezető   

3. Csárda üzemeltetője   

4. Étterem üzemeltetője   

5. Éttermi és rendezvényigazgató   

6. Éttermi igazgató   

7. Éttermi üzletvezető   

8. Hidegkonyha-vezető   

9. Kertvendéglő üzletvezetője   

10. Munkahelyi étkezde, étterem vezetője   

11. Népkonyha vezetője   

12. Szállodai cukrászda üzletvezetője   

13. Szállodai salátabár üzletvezetője   

14. Vendéglő üzletvezetője   

 

FEOR száma: 5131 FEOR megnevezése: Vendéglős

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)  

 

15.Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)   

16. Büfé-, bisztróvezető   

17. Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)   

18. Eszpresszó-, kávézóvezető   

19. Étkezdés   

20. Italboltvezető (1-2 személyes)   

21. Kávéház üzemeltetője (1-2 személyes)   

22. Kifőzdés   

23. Kocsmáros   

24. Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)   

25. Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)   

26. Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)

 

 

FEOR száma: 5132 FEOR megnevezése: Pincér

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)    

27. Étkezőkocsi felszolgáló   

28. Éttermi felszolgáló   

29. Főpincér   

30. Hajópincér   

31. Italpincér

 

FEOR száma: 5133  FEOR megnevezése: Pultos

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)      

32. Csapos   

33. Italmérő   

34. Mixer

 

FEOR száma: 5134 FEOR megnevezése: Szakács

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)   

35.  Étkezdei szakács   

36. Grill szakács   

37. Hajószakács   

38. Közétkeztetési szakács   

39. Melegkonyhai szakács   

40. Pizzakészítő szakács   

41. Segédszakács

 

 

FEOR száma: 9235 FEOR megnevezése: Gyorséttermi eladó

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)   

42.  Gyorsétel készítő és eladó   

43. Hidegbüfé-eladó  

 

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: 

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról. 

A szakképesítéssel rendelkező képes: 

- segíteni az árubeszerzést 

- átvenni az árut 

- készletezési, raktározási feladatokat végezni 

- értékesítési tevékenységet végezni 

- ellátni a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat