pincér

 

Szakképesítések adatai 

A szakképesítés Országos Képzési Jegyzék szerinti azonosító száma: 34 811 03 

Szakképesítés megnevezése: Pincér 

Képzési idő: 3 év 

 

 

 

A képzés megkezdésének feltétele: alapfokú iskolai végzettség (8 általános) 

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek 

Pályaalkalmassági követelmények: – 

Elméleti képzési idő aránya: 30% 

Gyakorlati képzési idő aránya: 70% 

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) 

 

FEOR száma: 5132 FEOR megnevezése: Pincér

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)   

1Étkezőkocsi felszolgáló   

2. Éttermi felszolgáló   

3. Főpincér   

4. Hajópincér   

5. Italpincé  

 

 A szakképesítés munkaterületének rövid leírása 

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. 

A szakképesítéssel rendelkező képes: 

- az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni 

 

 

- az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában 

- munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni 

- felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni 

- a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni 

- megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és ital minőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni 

- számlákat készíteni 

- átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni 

- HAACP dokumentációkat kitölteni 

- idegen nyelven rendelést felvenni 

- környezetvédelmi előírásokat alkalmazni